AJANKOHTAISTA

ARA myöntää avustusta vuoden 2018 aikana asuinrakennuksen omistaville yhteisöille sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmiin kohdistuviin muutoksiin.

Avustuksiin on varattu valtion talousarviossa yhteensä 1,5 miljoonan euron määrärahat. Tarkemmat ohjeet avustuksen hakemiseen on julkaistu ARAn sivuilla.

Uudisrakentamisessa ja saneerausten yhteydessä tulevaisuuden lataustarpeet tulee huomioida ainakin johtotievarausten ja laitteistojen mitoituksen tasolla. Enenevässä määrin taloyhtiöt kuitenkin heräävät todellisiin tarpeisiin kun osakas tai osakkaat hankkivat erilaisia hybridi- ja täyssähköautoja.

Mitkä ovat teidän yhtiönne tarpeet?

Latauspiste tai -pisteet voidaan toteuttaa joko asunto-osakeyhtiön tai osakkaan hankkeena, Kiinteistöliiton yhteenveto latauspisteiden hankinnan juridiikasta sisältää tärkeää tietoa päätöksenteosta sekä osakkaan ja yhtiön välisestä sopimuksesta (latauslinkki).

Motivan latauspisteopas esittee määräysten lisäksi myös eri lataustekniikat ja mitoitusperusteita. Latausaseman energian mittaus ja laskutus voidaan hoitaa joko taloyhtiössä sisäisesti tai sen hallinnointi ja laskutus voidaan ostaa operaattorilta, esim Virta tai Plugit.

Nykyiset autolämmityspistorasiat voisivat mitoituksensa puolesta monessa kiinteistössä palvella pistokehybridien latausta jo sellaisenaan, mutta niitä ei tulisi käyttää lataukseen kuin tilapäisesti, jatkuvassa käytössä tulee käyttää Lataustapa 3 mukaisia latausrasioita. Lisäksi ongelmaksi muodostuu energian mittaus ja kustannusten jako. Markkinoille on tullut erilaisia mittaus- ja laskutusratkaisuja joilla kulutus saadaan mitattua käyttäjakohtaisesti, esimerkkinä näistä eTolppa.

Miten me voimme auttaa?

Me palvelemme tekemällä kiinteistökartoituksia joilla selvitetään kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja tarvittavat muutostoimenpiteet halutulle latausratkaisulle sekä auttamalla oikean ratkaisun valinnassa.

Meiltä saat luonnollisesti myös tarvittavan muutossuunnittelun mikäli yhtiönne päättää hankkia latausaseman tai rakentaa osakkaille valmiuksia latausratkaisulle.